Cursus kinderen leren omgaan met honden
Doel van de cursus is dat het kind en de hond op een ontspannen en natuurlijke manier met elkaar kunnen omgaan.
Kinderen spelen en ravotten en maken daarbij lawaai en uiten zich verbaal. Kinderen maken snelle bewegingen en reageren vaak spontaan en onstuimig op situaties. Kinderen kruipen ook graag bij de hond in de mand of willen de hond een knuffel geven omdat hij zo lief is. Ze willen zijn oren onderzoeken en in zijn neus prikken. De kinderen vinden de voerbak van de hond interessant of zijn favoriete speelgoed en willen daar samen mee spelen. Kortom, je kunt allerlei situaties tegenkomen waarin er een interactie ontstaat tussen het kind en de hond. Honden reageren daarop in hun eigen lichaamstaal. De hond geeft op een non-verbale manier aan of hij iets prettig vindt of niet.
In deze cursus gaat het kind de hond beter begrijpen door de signalen en lichaamstaal van de hond te leren (her)kennen.
Het is belangrijk om de kinderen te leren wat ze in de omgang met de hond vooral niet of juist wel kunnen doen. De houding van het kind heeft effect op het gedrag van de hond. Een hond vindt het niet prettig als hij in het nauw komt te zitten bijvoorbeeld. Dus een arm om zijn nek heen leggen, voelt als een bedreiging voor de hond en hij gaat daarop reageren. Ik geef een voorbeeld van wat wel prettig voor de hond is en dan kijken we samen naar zijn reactie. Hiervan leren de kinderen wat de hond uitzendt als hij zich prettig voelt en wat hij uitzendt als hij stress heeft.
In deze cursus ervaart het kind in de praktijk welk effect haar/zijn eigen lichaamstaal en gedrag heeft op de hond.
In deze cursus onderzoek ik de samenwerking tussen het kind en de hond en kijken we samen wat er nodig is om op 1 lijn te komen, zodat het kind en de hond veel plezier aan elkaar kunnen beleven
Ik kom daarvoor bij jullie thuis en observeer en bestudeer de houding en gedrag in verschillende dagelijkse situaties. Zo kan ik ontdekken waar er miscommunicatie ontstaat en wat er nodig is voor jullie beiden om op één lijn te komen waardoor er een samenwerking kan ontstaan. We oefenen dat direct in de praktijk.
De leeftijd van het kind en de grootte en het karakter van de hond spelen hierin ook een rol. Bij kinderen jonger dan tien jaar doen de ouders ook mee in de training en in de begeleiding. Kinderen vanaf tien jaar kunnen, afhankelijk van de hond, meer zelfstandig meedoen aan de cursus waarin ze leren om de juiste houding aan te nemen zodat ze de roedelleider van de hond worden tijdens het wandelen en het voeren van de hond bijvoorbeeld.
Wil jij ook graag dat jouw kind en de hond nog meer plezier aan elkaar beleven en echte maatjes van elkaar worden?